Váradi Sándor blogja

Az akarat

Az akarat bizonyos meghatározásának és a következményeinek elemzése

Az akarat láthatatlan életerő és hatalmas vonzóerő!

Az akaratot a szándék, a szándékot a figyelem előzi meg, mert figyelmeddel a szándékod mutatja meg, hogy mit akarsz valójában.
Ezért a figyelem, a szándék, és vele együtt az érzés, amit kivált, az az eredő, mely mentén sok energia eggyé válhat és ily módon vagy teremtő, vagy pusztító lesz.
Tehát a figyelem irányából a szándékot a szellem, az energia indítja meg és az érzés, az akarat az, amely segít átvinni a megvalósulás útjára.
Fontos ezeket az alap törvényeket a tudatunkba beépíteni, hogy helyesen és eredményesen tudjunk véghez vinni a céljainkat és ne fecséreljük el az energiánkat felesleges, félrevezető, kilátástalan jelenségekre.
Az akarat értelmezése:
Az akaratot kétféle képen értelmezzük és cselekedjük meg: az egyik, hogy akarom, akarok valamit tenni, elérni, és a másik, hogy nem akarom, nem akarok semmit, ehhez kapcsolódóan a nem teszem, a nem kell, a nem és nem...stb. Ugye ismerősek ezek a fogalmak, szavak? Sajnos az utóbbiak a gyakoribbak manapság. Ennek folyamán tartom szükségesnek, hogy magam is papírra vessek néhány gondolatot. Nos, amire azt mondjuk, hogy "nem...": ez a tiltó, ellenálló, tagadó kifejezés tulajdonképpen hová vezeti az embert, mit ér el vele, milyen reakciókat vált ki, milyen eredményeket hoz / érhet el, kiket segít, erősít ezzel? Ezeket szinte mindenki mondja, teszi is, és szembesül is vele alkalmanként, csak nem veszik észre, inkább nem vesznek tudomást róla, vagy nem akarnak foglalkozni vele, mert kényes, kellemetlen és embert próbáló lehet. Ez az egyik súlyos hiba, amit elkövetnek az emberek, ez is nagyban hozzájárul a jelenlegi nehézségekhez, kudarcokhoz, az emberek sorstalanságához, stb.

Mert nem azzal van baj, amit nem tudunk,
hanem hogy amit tudunk,
az nem úgy van!!!

Az akarat láncreakciói.
Kezdjük azzal, hogy akarok valamit, ez alapból egy helyes indíték, ellentétben azzal, hogy nem akarok valamit. Az akarás szándéka először gondolatokban, érzésekben nyilvánul meg, majd kifejtem hozzá az akaratomat, elhatározom magam és cselekszem. Tehát kialakul a szándék, az elgondolás, az akarat láncreakciója. Ha ez a folyamat nem szakad meg, vagyis ebben az irányba maradva a további építő, megerősítő gondolatokat is bevonzod, és ezzel együtt a hiteddel a teremtést, a cselekvést a célod elérésében. Egyenlőre erről most röviden ennyit.

Fontosabb, hangsúlyosabb most ebben a témában az, hogy valamit "nem akarok", ennek boncolgassuk, fejtegessük ki a lényegét, irányát egyszerűen, mert fontos, hogy ezt kezeljük helyesen, és tudjunk változtatni a hozzáállásában.
Továbbá a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége többet foglalkozik a problémákkal, a rossz dolgokkal, mint inkább a megoldással, a tudatos cselekvéssel és az ebben az irányban való összpontosítás előtérbe helyezésével, Ezért fontos, hogy elemezzük ki, változtassuk meg a "nem" dolgokkal, vagy a "nem" dolgokhoz való hozzáállásunkat a sikerünk / diadalunk :) / érdekében.

Nézzük részleteiben.
Tételezzük fel, hogy valamit nem akarok tenni, nem akarom elfogadni, vagy nem szeretném, hogy megtörténjen velem, vagy nem akarok vele azonosulni, stb., ezalatt erre összpontosítok, és erről beszélek, ezzel a témával, körülményeivel foglalkozok, kinyilvánítom, megfogalmazom tiltakozó, nem tetsző álláspontomat, stb. Ilyenkor a figyelem az ezeket érintő témákra korlátozódik le, így bezárulnak gondolatok, elmélkedések más irányba, mert arra már nem jut idő és energia.

Hogy néz ki ez képletesen?
Ez úgy működik, hogy azt mondom, hogy nem akarok csinálni valamit, vagy nem akarom ezt tenni, vagy nem akarom azt; vagy így, vagy úgy, ilyenkor ebben gondolkodom továbbra is, és többnyire fokozzuk esetleg így: miért nem, hogyan nem, vagy nem tetszik nekem, nem jó így, valami ilyesmi fogalmak mentén gondolkodunk, elmélkedünk az adott témán, helyzeten, vagy esetleg felháborodunk, dühösödünk az eseményen, stb. Ezzel egyre mélyebben már csak ilyen formában foglalkozunk a témával, így a figyelmünk és az energiánk is ez irányba összpontosul. Ezek nem teremtő, alkotó, megvalósító gondolatok! Ez csak annak jó és annak malmára hajtja a vizet, aki teremtette az okát!

Sajnos kevésbé abba az irányba gondolkozunk, tereljük a figyelmünket, hogy mit akarok, vagy mit szeretnék "nem dolgok" helyett! Ha mégis megfogalmazódik az értelmesebb gondolat, hogy mit akarok, akkor ez ne csak fogalom, elvárás szinten maradjon, hanem a célok eléréséhez tettre készségben, cselekvésben nyilvánuljon meg!
Mert, "ahová a figyelmedet szeged, oda az energiát viszed", ezzel együtt a kitartás ami segít még az elképzelés véghez vitelében.
Amire gondolunk és beszélünk is róla, akkor arra összpontosítjuk az energiát, és az valósul meg amire a figyelmünk korlátozódik, hogy nem akarok, vagy hogy mit akarok. Ez nem mindegy!
Arra gondoljunk, amit szeretnénk és akarunk, ahelyett, hogy arra összpontosítunk, amit nem akarunk!

Egyenlőre ennyi....


Váradi Sándor

2010 december 6.


Nincsenek megjegyzések: